Οι γονείς είναι απαραίτητο να περνάνε δημιουργικό χρόνο με το παιδί τους, ακόμα και μέσα σε μία απαιτητική καθημερινότητα. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική ευκαιρία γι’ αυτό, αφού τα παιδιά έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ενώ οι υποχρεώσεις του γονιού μειώνονται αρκετά. Πώς, όμως, μπορούμε να απασχολήσουμε το παιδί δημιουργικά μέσα στο σπίτι;

Δείτε παλιά video και φωτογραφίες

Αυτά μπορεί να είναι από όταν ήταν το ίδιο μωρό, αλλά και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Με τον τρόπο αυτό, θα έχετε την ευκαιρία να διηγηθείτε ιστορίες στο παιδί για να γνωρίσει καλύτερα παλιότερα γεγονότα αλλά και την ίδια του την οικογένεια.

Ζωγραφίστε παρέα

Τί καλύτερο από το να ζωγραφίσετε και να κάνετε χειροτεχνίες μαζί; Με τον τρόπο αυτό το παιδί εκφράζει την δημιουργικότητά του αλλά δένεστε και μαζί του περισσότερο. Μπορείτε επίσης να γράψετε την ημερομηνία σε κάποια ωραία ζωγραφιά και να την κορνιζάρετε στον τοίχο για να την βλέπει και να γεμίζει αυτοπεποίθηση.

Μαγειρέψτε μαζί

Στα παιδιά αρέσει να μιμούνται των γονιών, δώστε τους λοιπόν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά σε κάτι όπως είναι το μαγείρεμα. Φτιάξτε μαζί είτε κάποιο γλυκό είτε φαγητό αναθέτοντάς του ρόλους στην διαδικασία. Το παιδί έτσι θα απασχοληθεί, θα αισθανθεί παραγωγικό, χρήσιμο και θα μάθει καινούρια πράγματα.

7dimiourg1

Παίξτε επιτραπέζιο ή φτιάξτε παζλ

Ανοίξτε κάποιο επιτραπέζιο ή παζλ ώστε να παίξετε μαζί με το παιδί. Το επιτραπέζιο είναι πιο διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό, ενώ με το παζλ θα καλλιεργήσει την παρατηρητικότητα και την μνήμη του.

Γράψτε γράμματα

Εάν το παιδί βρίσκεται σε ηλικία που γνωρίζει γραφή και ανάγνωση, μια ωραία ιδέα είναι να γράψετε από ένα όμορφο γράμμα ο ένας για τον άλλον και να δώσετε υπόσχεση οτι θα το ανοίξετε σε 5 χρόνια από τώρα. Θα μείνει ως ενθύμιο για πάντα και θα έχει πλάκα να δείτε στο μέλλον τι σκεφτόσασταν 5 χρόνια πριν.

7dimiourg2

Φτιάξτε μουσικά όργανα με ανακυκλώσιμα υλικά του σπιτιού

Άδειες συσκευασίες από τρόφιμα ή ένα κουτί δημητριακών, μπορούν να μεταμορφωθούν σε υπέροχα μουσικά όργανα προσθέτοντας μέσα κάποια όσπρια. Μάθετε στο παιδί να κρατάει ρυθμό και να νιώθει την μουσική. Έτσι, διεγείρεται η δημιουργικότητά του και ανακαλύπτει τον κόσμο ευκολότερα.

Μεταμφιεστείτε και βγείτε φωτογραφίες

Στα παιδιά αρέσει να ντύνονται με τα ρούχα των μεγαλύτερων. Δώστε τους αυτήν την ευχαρίστηση, ντύνοντάς τα με όποια ρούχα αυτά επιλέξουν και βγείτε αστείες selfie και φωτογραφίες. Μπορείτε να κάνετε και διαγωνισμό πασαρέλας με κριτές κάποια άλλα μέλη της οικογένειας και έπαθλο για το παιδί.

Ο χρόνος που περνάμε με τους γονείς μας είναι πάντοτε πολύτιμος, πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε στην αρχή της ζωής μας. Κάντε λοιπόν αυτό το δώρο στο παιδί σας και αφιερώστε του ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο και να θυμάστε, κάποια μέρα θα σας ευγνωμονεί για όλα όσα του μάθατε.

Recommended Posts