Με την τεχνολογική πρόοδο έχει αναδειχθεί και μία πρωτοφανή έκρηξη ανέσεων, καθώς πλέον ένα παιδί μπορεί να απασχολείται στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση, ενώ οι γονείς δουλεύουν. Φυσικά, όπως με όλα τα πράγματα, μία οθόνη δεν έχει μόνο αρνητικές επιδράσεις αλλά και θετικές στην ανάπτυξη ενός παιδιού.
Με ποιον τρόπο η τεχνολογία βοηθάει τα παιδιά;
Χειρίζεται τα τεχνολογικά εργαλεία
Ένα παιδί πλέον είναι απολύτως ικανό να χρησιμοποιεί την τεχνολογία και τα μέσα που προσφέρει όπως κινητό, λάπτοπ, υπολογιστή, να κινεί τον κέρσορα στην οθόνη, να πληκτρολογεί λέξεις κλειδιά και να ανακαλύπτει τις πληροφορίες που θέλει. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μαθαίνει την έννοια του αποτελέσματος, αφού μία κίνηση πυροδοτεί μία άλλη, η οποία οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, μέσα από τις διάφορες πλατφόρμες δίνεται η δυνατότητα σε ένα παιδί να μάθει αλλά με διαδραστικό τρόπο, αναπτύσσοντας έτσι την παρατηρητικότητα, την οπτική προσοχή τους αλλά και τις δεξιότητες τους.
Μαθαίνουν ξένες γλώσσες
Είναι γεγονός ότι τόσο τα social media όσο και η χρήση του διαδικτύου, δίνουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να μάθουν μόνοι τους διάφορες ξένες γλώσσες. Τα παιδιά μπορούν να εξοικειωθούνιδιαίτερα με τις αγγλικές λέξεις αφού γίνονται μέρος της καθημερινότητας τους, να βελτιώσουν την προφορά τους και τελικά να φτιάχνουν προτάσεις και να συνομιλούν σε μία ξένη γλώσσα πριν αρχίσουν να την διδάσκονται.
Ανάπτυξη δεξιοτήτων
Είτε βλέποντας βιντεάκια, είτε μέσω των βιντεοπαιχνιδιών, είτε ακόμη μόνο διαβάζοντας στο διαδίκτυο, ένα παιδί εκτίθεται σε πάρα πολλα ερεθίσματα. Εντοπίζει προβλήματα τα οποία καλείται να λύσει, ασκεί την κριτική του σκέψη και την λογική του για να προχωρήσει σε διάφορες ενέργειες, ενώ χρησιμοποιεί και την δημιουργικότητα του. Πολλές φορές μάλιστα ένα παιδί συνεργάζεται με φίλους τους και έτσι αναπτύσσεται τόσο η κοινωνικότητα τους όσο και το ομαδικό τους πνεύμα.
Πως, όμως, μία οθόνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ένα παιδί;
Διαταραχές ύπνου
Σύμφωνα με το iatropedia.gr, η έντονη έκθεση ενός παιδιού σε οθόνη οδηγεί σε διαταραχές ύπνου. Πιο συγκεκριμένα, το φώς της οθόνης μιμείται το φυσικό φως με αποτέλεσμα το σώμα μας να μην παράγει μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου, η οποία αυξάνεται όσο νυχτώνει. Έτσι, λίγα μόλις λεπτά μπροστά στην οθόνη μπορεί να επιδράσει στον εγκέφαλο ενός παιδιού, με αποτέλεσμα την αϋπνία ή έναν άσχημο ύπνο.
Επιδράσεις στην ψυχική υγεία
Συναισθηματική κατάπτωση, στρες, συμπτώματα κατάθλιψης και απόσπαση προσοχής είναι λίγες μόνο από τα αρνητικές επιπτώσεις της οθόνης στην ψυχική υγεια των παιδιών. Ειδικότερα, το iatropedia.gr αναφέρει ότι η πολύωρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων μειώνει την αυτοεκτίμηση των παιδιών και της δυνατότητας του να εστιάζει. Η ντοπαμίνη, η ορμόνη που δίνει την δυνατότητα σε ένα παιδί να εστιάζει και να ολοκληρώσει ένα πρότζεκτ, χρειάζεται να δουλεύει περισσότερο έτσι σταδιακά προκαλείται ο αρνητικός αντίκτυπος στην ψυχολογία των παιδιών.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά από τις επιπτώσεις της τεχνολογίας;
Αρχικά, είναι σημαντικό να περιορίσετε το χρόνο που βρίσκεται το παιδί σας μπροστά σε μία οθόνη. Οι ειδικοί προτείνουν να εφαρμοστεί ο κανόνας του 3-6-9-12. Με άλλα λόγια, καθόλου τηλεόραση πριν τα 3 χρόνια, όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν τα 6, καθόλου ίντερνετ πριν τα 9 και καθόλου κοινωνικά μέσα πριν τα 12.
Επιπλέον, μπορείτε να απομακρύνετε τις ηλεκτρικές συσκευές από το δωμάτιο του παιδιού σας, ενω το πιο σημαντικό είναι να περνάτε χρόνο μαζί του. Φροντίστε με την χρήση του διαδικτύου να μαθαίνει χρήσιμα πράγματα.
Ταυτόχρονα, μπορείτε να ξεκινήσετε κάποιες δραστηριότητες, όπως να λύσετε παζλ, ανάγνωση βιβλίων, βόλτες με το ποδήλατο, μαγείρεμα, επιτραπέζια παιχνίδια, κηπουρική κ.α.
Τέλος, μία άλλη εναλλακτική είναι να το στείλετε στην κατασκήνωση και να του δώσετε την ευκαιρία να περάσει κάποιες μέρες του καλοκαιριού μακριά από τον υπολογιστή, ξέγνοιαστα και γεμάτες γέλιο και διαφορετικές δραστηριότητες.